Wafle gryczane – co trzeba wiedzieć?

Wafle gryczane nadaje się do przeróżnych typów diet

Wafle gryczane nadaje się do przeróżnych typów diet. Wykonane z naturalnej kaszy gryczanej utrzymują wyjątkowe wartości wzmacniające, chrupkość oraz smak. Możne w błonnik są doskonałym zamiennikiem chleba dla całej rodziny, dobre jako przystawka czy dobra przekąska. Zachcianka oszukiwania apetytu przy pomocy wafli ryżowych jest niezwykle duża. Osoby odchudzające się wielokrotnie sięgają po ową zakąskę, bo ma ona niezwykle mało kalorii. Z drugiej strony wafle mają duży wskaźnik glikemiczny, natomiast praktycznie wszyscy wiemy, co to oznacza – natychmiastowy postęp ochoty na kolejną zakąskę.

Wafle gryczane?

Wafle gryczane to produkt w 100% naturalny natomiast jego podstawowymi elementami jest kasza gryczana oraz łuska gryczana. Zwłaszcza zalecane dla wegan i wegetarian bo są dobrym zarzewiem białka, błonnika i witamin oraz minerałów. Wafle to najwspanialsza zakąską na każdą chwilę dnia – można spożywać je z ulubionymi dodatkami, co jedynie pragniesz – miód, jogurt, dżem, konfitura. Są doskonałą zakąską pomiędzy posiłkami, kiedy mamy chęć sięgnąć po coś niewłaściwego. Gryka jest z najbardziej dobrych roślin pod względem odżywczym – jest dużym zarzewiem witamin z grupy B, magnezu, miedzi, manganu, cynku. To doskonała opcja dla osób nietolerujących glutenu.

Jakie są korzyści wafli ryżowych?

Po pierwsze, długo utrzymują świeżość. W szczelnym pudełku można je trzymać poprzez mnóstwo miesięcy. Po otwarciu także nie należy spożywać ich od razu, chociaż należałoby trzymać je w ścisłym zamknięciu, w innym razie wchłaniają wilgotność z powietrza oraz tracą na chrupkości. Po drugie, w Polsce są w sklepach łatwo dostępne oraz w dużym doborze. Dobór znaczy również, iż przy zakupie należałoby zwracać uwagę na skład oraz jakość artykułów (dotyczy to zresztą wszelkich produktów pożywnych, nie jedynie wafli!), bo wafel ryżowy waflowi nierówny. Niezależnie od haseł na etykiecie, przemawiających za zalety wafli, należałoby mieć na uwadze, iż im bardziej wyrafinowany smak wafla, tymże – zazwyczaj – bardziej niebezpieczny jego skład.

Jakie wafle ryżowe są najodpowiedniejsze?

Do doboru mamy wafle z białego oraz ciemnego ryżu, jednak również wafle kukurydziane czy gryczane. Najodpowiedniejsze dla zdrowia będą owe z pełnego ziarna, np. ryżu ciemnego, bo mają więcej błonnika oraz elementów mineralnych. Istotne jest, by kupić wafle bez żadnych dodatków smakowych, bo w większości są to substancje syntetyczne. Średnio kaloryczność wafli ryżowych sięga 380–400 kcal w 100 g, natomiast energia owa wychodzi zwłaszcza z cukrów. To, iż wychodzą za niskokaloryczne, wynika z ich wagi. Jeden wafel waży 10 g oraz zapewnia 40 kcal. To niewiele, pod warunkiem, iż poprzestaniemy na 2–3 sztukach. Nie można natomiast traktować ich jak zdrowej zakąski, jaką można jeść bez umiaru.

Food obraz autorstwa azerbaijan_stockers - www.freepik.com